Mbuzzing Mblog


Neuzen neuzen neuzen
april 3, 2009, 2:26 pm
Filed under: Buiten categorie, Mb, Off-topic | Tags: , , , , , ,

Eindelijk, het moest er ooit van komen. De rode neuzen zijn een officieel erkend streekproduct. Zeg dat de VLAM het gezegd heeft! (meer info in onderstaand artikel via Demorgen.be

Ze zijn in mijn leven gekomen via Madame Mols, de eerste buurvrouw die in mijn geheugen is blijven plakken! Vanaf dat de wind goed stond en de zon door de wolken kwam, klom ik samen met mijn kleine broer en of grote zus op het muurtje in tuin. Als we daarop stonden, kwamen we met onze (toen nog zeer) kottige snoet juist boven de schans. Het was achter deze schans dat Madame Mols woonde, in de villa van de straat.
Vanaf dat we goed gepositioneerd waren begonnen we met onze lokroep: Madame Mols, krijgen wij een snoepje…?  Dit moesten we gewoonlijk een drietal keer herhalen en dan stond ze daar. Een kranige doch gepensioneerde dame met een dozeke rode neuzen. Een feest voor elke rode neuzenliefhebber!

BEDANKT MADAME MOLS!

click image to enlarge

click image to enlarge

De cuberdons, de kegelvormige snoepjes die ook neuzen genoemd worden, zijn erkend als traditioneel Vlaams streekproduct. Dat maakte het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) bekend.

Het VLAM zegt dat de neuzen uniek zijn en enkel verkrijgbaar in ons land. “Ook vandaag wordt nog circa 70 procent via markten en beurzen aan de man gebracht”, zegt het VLAM. “Dat is niet verwonderlijk want de cuberdons moeten zo vers mogelijk zijn. Lang in winkelrekken liggen is uit den boze. Dat verklaart ook meteen waarom de cuberdons nooit onze buurlanden veroverd hebben.”

Enkel frambozen neuzen
Confiserie Geldhof uit Eeklo, die de neuzen sinds 1954 maakt, diende een aanvraag in voor de erkenning. De beoordelingscommissie van het VLAM erkende enkel de traditionele frambozen neuzen, niet de zwarte of fruitneuzen, die niet traditioneel zouden zijn.

Arabische gom
“Bij de traditionele neuzen wordt de suikermassa op smaak gebracht met een aroma op basis van framboos en rood fruit en gebonden met Arabische gom, een vrij zeldzaam plantaardig product”, zegt het VLAM. “De kegelvorm wordt in gietpoeder gestempeld, waarna de holtes gevuld worden met de vloeibare suikermassa. Ten slotte worden ze gebakken in een zachte oven.”

Oorsprong niet te achterhalen
In Wallonië worden de neuzen ook wel “chapeau de curé” genoemd. De oorsprong van de naam cuberdon of van het recept zou niet meer te achterhalen zijn. (belga/eb)


Geef een reactie so far
Plaats een reactieGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s%d bloggers liken dit: